Motivatie om te sporten; 5 tips

Motivatie om te sporten; 5 tips - Moments Nederland

Heel veel mensen zullen het wel herkennen; je begint met sporten, maar het echt doorzetten vind je moeilijk. Hoe kan dat nou? Er kunnen allerlei factoren zijn die je motivatie om te sporten beïnvloeden. In dit artikel geven we je 5 tips hoe jij ervoor zorgt dat je niet vroegtijdig opgeeft de volgende keer als je ergens aan begint.

Tip 1: Stel doelen die haalbaar zijn

Hoe leuk is het om bepaalde doelen af te vinken? Begin daarom met niet al te moeilijke doelen, maar maak ze vooral ook niet te gemakkelijk. Een voorbeeld van een goed doel die je jezelf kunt stellen, is dat je iedere dag een half uurtje beweeg. Dit kan een rondje wandelen zijn, maar ook op de fiets naar het werk is een goede manier om extra te bewegen.

Tip 2: Maak het sporten leuk

Zoek sporten of activiteiten die je leuk vindt om te doen. Iedereen heeft zijn of haar eigen interesses, de een vindt het leuk om in de sportschool bezig te zijn, terwijl de ander het juist heerlijk vindt om in de natuur bezig te zijn. Gelukkig zijn er veel verschillende sporten of activiteiten waaruit je kan kiezen, voor ieder wat wils dus!

Tip 3: Probeer beweging in je dagelijkse routine te krijgen

Als je het lastig vindt om beweging in te passen, probeer het dan in je dagelijkse routine te krijgen. Dit kan door vaste momenten te kiezen om te bewegen, bijvoorbeeld door ‘s avonds na het eten een rondje te wandelen. Ook zou je iedere ochtend als je uit bed komt een paar oefeningen te doen of juist net voordat je naar bed gaat. Door dit te doen gaat het bewegen in je systeem zitten en zal het allemaal een stuk gemakkelijker gaan.

Tip 4: Ga samen

Voor veel mensen is de reden om niet te gaan sporten dat het saai is. Zoek daarom iemand uit die hetzelfde heeft en ga samen erop uit. Er is vast wel een familielid, vriend of vriendin die ook lekker wilt gaan bewegen. Dit is niet alleen een stuk gezelliger, maar dit is ook meteen een stok achter de deur. Je besluit minder snel niet te gaan als je met iemand anders afgesproken hebt.

Kan je niemand vinden die samen met je wilt gaan? Kijk of er bestaande groepjes zijn. Via social media zijn er genoeg (hard)loopgroepjes te vinden waar je aan kunt sluiten. Wellicht moet je iets betalen hiervoor, maar iedere investering in een gezonder lichaam is het waard!

Tip 5: Wees flexibel

De kans is heel groot dat je niet altijd op dezelfde momenten kunt sporten, dus is het heel belangrijk dat je flexibel bent. Het is niet erg als je een keer een momentje mist, vooral als je meerdere keren per week sport. Maar wanneer het teveel gebeurt, gaat het niet helpen met de motivatie om te blijven sporten. Dus als je een keer een dag mist, probeer zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan!

Dus zo behoud je de motivatie om te sporten

Belangrijk om dus niet te veel van jezelf te verwachten en klein te beginnen. Stel wel doelen, maar hou het lekker klein. Zoek je eigen stijl op en kijk vooral naar waar je plezier uit kunt halen. Ga samen met vrienden of gewoon alleen, alles kan en alles mag, zolang je zelf maar plezier hebt. En onthoud dat beweging niet alleen goed is voor je lichaam, maar juist ook voor je geest!

Veel sportplezier!