Onthaasten. Zo start je er vandaag nog mee!
De snelheid van onze maatschappij en de technologie blijft toenemen. Onze dagen zijn volledig gevuld met allerlei verplichtingen en we vervullen dagelijks meerdere rollen. Van manager, naar medewerker, naar trainer, naar vriend, naar ouder, naar broer of zus.
En dan ben jij er zelf ook nog. Weer een groepsapp, weer een mailtje, weer een notificatie van je smartwatch. Onze aandacht wordt constant opgeëist en onze drang om direct te reageren is groot. We belanden dus vaak in een reactieve modus en vergeten onszelf. In dit artikel vertellen we je hoe je meer tijd voor jezelf vrij kunt maken, en hoe je vandaag nog kan beginnen met onthaasten.
Wat is onthaasten en hoe doe je het?
Heb je last van stress, onrust of voel je je opgejaagd? Dan is het wellicht nodig om te onthaasten. Simpel gezegd is onthaasten het bewust kiezen voor ontspanning. En dit kan op veel verschillende manieren. Hieronder tien tips om te onthaasten.
Tips om te onthaasten
Plan rust en ontspanning ook in je agenda, dagelijks
Dit is een belangrijk startpunt, wanneer je geen enkele ruimte gepland hebt voor rust, dan is het helemaal lastig om deze rust daadwerkelijk te krijgen.
Geniet van je eten. Voor veel mensen in het bedrijfsleven is eten meer een verplichting, dan een moment om te genieten. Geniet van de verschillende smaken, geuren, texturen en temperaturen. Focus op het eten in plaats van het snel opschrokken in de auto. Eet samen, aan tafel, met het gehele gezin en bespreek de dag.
Stel een notificatie vrije periode in
Notificaties halen je iedere keer uit je rust en/of concentratie. Zet ze daarom uit; het liefst zo lang mogelijk.
Maar je kan er ook voor kiezen om een tijdslot te doen, van bijvoorbeeld 20:00 tot 8:00. Het beste is dat je tijd inplant zonder enige apparaten. Dus niet alleen die notificaties uitzetten, maar gewoon het hele apparaat. Op deze manier geniet je meer van de omgeving, zonder gestoord te kunnen worden door de televisie of telefoon.
Ga conflicten niet uit de weg
Conflicten wekken veel stress op. Om dit te voorkomen, meiden we conflint situaties net iets te vaak. Iemand die voordringt in de winkel, een collega die zijn afspraken niet goed nakomt, een vriend die onbewust een lullige opmerking maakt. Allemaal situaties waarin je vast vaak de confrontatie uit de weg gaat. En dat geeft natuurlijk niets, maar wanneer je confrontaties continue uit de weg gaat, krop je van alles op, en dat is niet goed. Dus de volgende keer wanneer je het ergens niet mee eens bent, zeg dat gewoon en kijk of je een passende oplossing kan vinden.
Omarm het maken van fouten
Wees niet te streng voor jezelf, wanneer je een fout maakt. Iedereen maakt fouten en er is altijd een oplossing. Geef jezelf de ruimte om fouten te maken en reken jezelf er niet constant op af. Perfectionisme komt meestal voort uit onzekerheid en kan je veel stress opleveren.
Wees niet bang om hierin ook je fouten toe te geven of om hulp te vragen aan anderen. Het leven draait niet om perfectie, maar om verbinding. Wanneer anderen je ergens mee helpen, zorgt dit vaak voor een betere verbinding. En jij kunt natuurlijk ook anderen helpen.
Stel jezelf niet te afhankelijk op
Probeer assertief te zijn en stel je grenzen. Geef duidelijk aan wat je nodig hebt, maar ook wat je helemaal niet fijn vindt. Op deze manier weten je familie, vrienden en collega’s ook waar ze aan toe zijn. Jij bepaalt hoe anderen met je omgaan.
Onthaast therapie
Vind je het lastig om zelf meer rust en ruimte in je leven te brengen? Of vind je het gewoon prettig om hulp te krijgen van een expert? Dan is onthaast therapie wellicht iets voor jou. Hierbij kijk je samen met een psycholoog naar wat jouw leven nodig heeft en hoe dat ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.