Soorten meditatie: welke past het beste bij jou?

Soorten meditatie: welke past het beste bij jou? - Moments Nederland

Meditatie is misschien een oude traditie, maar nog steeds is het een enorm populaire bezigheid in vrijwel iedere cultuur over de hele wereld. En het mooie van mediteren is dat er enorm veel verschillende soorten van mediteren zijn. In dit artikel behandelen we er een aantal en kun je bepalen welke het beste bij jou past!

Mindfulness Meditatie

Mindfulness mediteren komt oorspronkelijk uit het boeddhistische geloof en is in het Westen de populairste meditatie techniek. Bij mindfulness meditatie is het belangrijk te focussen op de gedachten die door je hoofd gaan. Je observeert je gedachten en let op eventuele patronen. Deze oefening combineert concentratie met je bewustzijn. Deze vorm van meditatie past goed bij mensen die geen leraar hebben, omdat het eenvoudig gedaan kan worden in je eentje.

Spirituele Meditatie

Spirituele meditatie

Spirituele meditatie wordt gebruikt in Oosterse religies, zoals in het Hindoeïsme, Taoïsme en het Christendom. Deze vorm van meditatie lijkt heel erg op bidden. Je probeert je te concentreren op de stilte en een connectie te zoeken met God of het Universum. Spirituele meditatie kan thuis beoefend worden en past goed bij mensen die op zoek zijn naar spirituele groei.

Mantra Meditatie

Mantra Meditatie

Mantra meditatie is in veel leren, inclusief Hindoeïstische en Boeddhistische tradities prominent. Deze vorm van meditatie gebruikt een herhalend geluid om je ‘mind’ helemaal vrij te maken. Zo’n geluid kan een woord, zin of een toon zijn, zoals de populaire “Om”. Veel mensen zijn fan van mantra meditatie, omdat ze het makkelijker vinden op een geluid te concentreren dan op hun eigen ademhaling. Ook is deze vorm van meditatie een goede oefening voor mensen die niet van stilte houden.

Transcendente Meditatie

Transcendente Meditatie

Transcendente meditatie is een erg populaire vorm van meditatie en staat in de wetenschap bekend als een(1) van de gezondste vormen van meditatie. Transcendente meditatie lijkt een beetje op mantra meditatie, maar is iets meer aan te passen aan je eigen voorkeuren. Zo kun je ervoor kiezen een serie woorden of tonen te herhalen, in plaats van slechts een(1) woord of toon.