Wat is mindfitness?

Wat is mindfitness? - Moments Nederland

Tegenwoordig leven we in een wereld van veel drukte en stress. Veel mensen sporten om even te kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid. Dit is de fysieke training. Naast de fysieke training is het ook belangrijk dat je je mentale fitness op peil houdt; je mindfitness. Hiermee  train je je mentale gezondheid. In dit artikel vertellen we je van alles op het gebied van mindfitness en Transcendente Meditatie.

Wat is mindfitness?

Mindfitness is een gemakkelijke meditatietechniek die helpt bij het ontwikkelen van een gezonde geest. Mindfitness combineert moderne technieken met oude technieken die 2000 jaar geleden door monniken in India werden gebruikt. In de jaren ‘60 werd mindfitness naar de Verenigde Staten gebracht door Maharishi Mahesh Yogi. Yogi was grondlegger van de transcendente meditatie. Transcendente meditatie staat bekend om de vele gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. Zo kan het ondersteunen bij stress, posttraumatische stress stoornis (PTSS), burn out, depressie, slapeloosheid en angststoornissen. Yogi heeft vele beroemdheden les gegeven. De bekendste waren ‘The Beatles’. Hiernaast zijn er ook nog tal van beroemdheden die transcendente meditatie beoefenen in het dagelijks leven zoals bijvoorbeeld Oprah Winfrey, Tom Hanks en Jennifer Aniston. 

Wat zijn de voordelen van mindfitness?

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar het nut van mindfitness en Transcendente Meditatie. Hieronder staan een aantal dingen waar mindfitness een positieve invloed op kan hebben.

PTSS

PTSS is een veel voorkomend probleem bij onder andere veteranen. Zij hebben na een traumatische ervaring last van bijvoorbeeld angstaanvallen en depressieve gevoelens. Uit een onderzoek van ‘The Lancet Psychiatry’ is gebleken dat Transcendente Meditatie een positieve invloed kan hebben op mensen met kampen met een PTSS.

Hart- en vaatziekten

Het ‘National Institutes of Health’ in de Verenigde Staten heeft de afgelopen jaren zo’n 20 miljoen dollar geïnvesteerd in onderzoeken naar Transcendente Meditatie. Uit deze onderzoeken is gebleken dat er een verminderde kans is op aderverkalking en diabetes type 2 en ook leek er een daling van de bloeddruk te zijn. Andere studies kwamen tot de ontdekking dat het ook cholesterolverlagend werkt. 

Hersenontwikkeling

Drie verschillende onafhankelijke studies hebben onderzoek gedaan naar scholieren die tussen de 6 en 12 maanden Transcendente Meditatie hebben beoefend. Hieruit is gebleken dat bij de scholieren sprake was van verbetering van de creativiteit, het geheugen en het leervermogen. Ook zou het leiden tot een vermindering van ADHD symptomen.

Tijdens de meditatie

Uit 31 onderzoeken is gebleken dat personen tijdens de beoefening een zeer diepe toestand van rust ervaren. Deze rust gaat veel dieper dan gewone rust. Ook bleek dat de beoefenaars buiten de meditatie veel rustiger konden blijven.

Verschil tussen mindfitness en mindfulness

Zoals al eerder beschreven gaat het bij mindfitness om het trainen van je mentale gesteldheid. Bij mindfulness gaat het meer over het tot rust laten komen van je geest en het volledig bewust zijn. Wel zijn er veel overeenkomsten. Zo is het bij allebei erg belangrijk dat je even de tijd voor jezelf neemt. Er is eigenlijk maar één echte manier om mindfitness te beoefenen, hier komen we later op terug. Mindfulness kan op tientallen manier beoefend worden. Zo kun je mindfulness beoefenen door middel van ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie, een bepaalde focus en nog veel meer.

Hoe beoefen je mindfitness?

Zoals al eerder uitgelegd is er eigenlijk maar één echte goede manier om mindfitness te beoefenen. Het advies van Yogi is om minimaal tweemaal per dag vijftien tot twintig minuten te besteden aan het mediteren. Dit kan overal en je kunt hierbij een gewone zithouding aannemen; zolang je maar comfortabel zit. Het mediteren bestaat voornamelijk uit het herhalen van een woordklank, ook wel een mantra genoemd, waarbij je kunt toelaten dat de mantra steeds stiller wordt. Dit doe je totdat het uiteindelijk helemaal verdwenen is en je er alleen nog bewust van bent, maar zonder je gedachten hierbij in te zetten. Het doel is om in een transcendente staat te komen. Ook wel het zuivere bewustzijn genoemd. Het gevolg is dat je in een diepe staat van rust komt, voor zowel lichaam als geest. Hierdoor zal stress aanzienlijk minder worden. Nadat je klaar bent met mediteren is het belangrijk dat je meteen doorgaat met een hedendaagse activiteit om te voorkomen dat je gedesoriënteerd raakt. Hieronder staat een YouTube video waarin alles nog een keer wordt uitgelegd.

https://www.youtube.com/watch?v=K-4A0rN3Njc 

Wat is een mantra?

Een mantra is een klank zonder enige betekenis. Het wordt gebruikt vanwege zijn positieve invloed op het zenuwstelsel tijdens het mediteren. Dit is een groot verschil met andere vormen van meditatie, waarbij de mantra vaak wel een betekenis heeft.

Korte afsluiter

Hopelijk ben je iets wijzer geworden over mindfitness en Transcendente Meditatie. Als je er  meer over zou willen weten óf je zou het zelfs wel eens zou willen proberen, dan raden we je aan om contact te zoeken met een professioneel Transcendente Meditatie leraar. Heb je daar geen zin? Kijk dan gewoon eens op YouTube, ook daar zijn honderden video’s te vinden over Transcendente Meditatie.

Mindfulness oefeningen:

https://vitaalgezond.com/wat-is-mindfulness/ 

Officiële TM-Website:

https://nl.tm.org/ 

Begeleiding van transcendente meditatie (video 20 minuten):

https://www.youtube.com/watch?v=c-QNd0o8Klw&t=722s 

Begeleiding van transcendente meditatie (video 10 minuten):

https://www.youtube.com/watch?v=aD-TP_4GtpQ