Start met een dankbaarheidsdagboek. Alles wat je moet weten.

Start met een dankbaarheidsdagboek. Alles wat je moet weten. - Moments Nederland

Er zijn in de afgelopen drie decennia duizenden onderzoeken gedaan naar eigenschappen als tevredenheid, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en wijsheid.

Dankbaarheid springt daaruit, doordat ze zulke duidelijke en grote positieve effecten heeft op onze gezondheid, onze relaties en ons geluksgevoel. Daarom is het goed om regelmatig te denken aan alles waar je dankbaar voor bent. Om je hierbij te helpen is een dankbaarheidsdagboek wellicht een goed idee. In dit artikel vertellen we je hoe je het beste kunt beginnen met zo’n dagboek.

Waar moet je over schrijven in een dankbaarheidsdagboek?

Ik ben dankbaar voor… mijn familie, de heerlijke zon, het dak boven mijn hoofd. Zo kun je waarschijnlijke honderden, misschien wel duizenden dingen bedenken waar je dankbaar voor bent. De kracht van dankbaarheden benoemen, is dat je steeds iets nieuws benoemd. Vind je het moeilijk om steeds iets nieuws te benoemen? Dan kunnen wellicht deze vragen je helpen:

  • Is er vandaag iets gebeurd waar je dankbaar voor bent?
  • Is er het afgelopen uur iets gebeurd waar je dankbaar voor bent?
  • Voor wie ben je dankbaar in je leven?
  • Waar heb je recentelijk om gelachen?
  • Kijk naar buiten, waar ben je dankbaar voor?

Andere creatieve tips voor in je dankbaarheidsdagboek

Het leukste is om je eigen creativiteit te gebruiken. Maak kleine tekeningetjes die iets voor je betekenen of wees creatief met je handlettering. Ook kun je leuke dingen in je dankbaarheidsdagboek plakken. Denk aan bijzondere kaartjes van een gebied waar je bent geweest. Of wellicht een musical kaartje waar je naartoe bent gegaan, zulke tastbare herinneringen zullen je dankbaarheidsdagboek een heel stuk opfleuren. 

De voordelen van een dankbaarheidsdagboek

Twee onderzoekers, genaamd Robert Emmons en Michael McCullough, hebben een uitgebreid onderzoek gedaan naar de voordelen van een dankbaarheidsdagboek. Zo is gebleken dat het bijhouden van zo’n dagboek helpt bij:

  • Motivatie voor het sporten
  • Betere slaap
  • Verminderen van fysieke pijn
  • Verbeteren van persoonlijke vreugde
  • Betere connecties met anderen

Maar hoe kan dit allemaal? Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek zorgt ervoor dat je algehele negativiteit een stuk minder wordt. Hiernaast maakt het je bewuster en heeft het een diepe emotionele impact.

Korte afsluiter

Vind je het leuk om te schrijven en je creatieve geest te gebruiken, dan is een dankbaarheidsdagboek echt iets voor jou! Onder genot van een heerlijk kopje Eternal Youth of Inner Peace kun je helemaal tot rust komen en genieten van alles waar je dankbaar voor bent.Bronnen voor dit artikel:

https://emmons.faculty.ucdavis.edu/gratitude-and-well-being/ 

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/dankjewel-voor/