Wat is rooibos thee?

Rooibos thee is met veel bombarie in de westerse wereld aangekomen. Dit traditionele Zuid-Afrikaanse drankje heeft een prachtige rode kleur en heeft een kruidige, maar tegelijkertijd zoete smaak. Rooibos heeft veel verschillende smaken en is daarom geliefd bij heel veel mensen.

Basis van rooibos thee

Rooibos thee komt van het Afrikaanse continent, waar het al voor meer dan driehonderd jaar wordt geoogst. De rooibosplant groeit alleen in het bergachtige Cederberg regio in Zuid-Afrika. Sinds 2013 is de term rooibos bij wet beschermd in Zuid-Afrika. Thee mag alleen het label ‘rooibos thee’ krijgen als je blaadjes direct van de Aspalathus linearis plant komen.

Soorten rooibos thee

Er zijn twee verschillende soorten rooibos thee die erg belangrijk zijn. Dit zijn rode rooibos en groene rooibos. Beide varianten komen van de rode rooibosplant, maar ondergaan een andere manier van verwerking. 

Rode rooibos

De rode rooibos wordt vaak gezien als de originele, ook wel de traditionele, rooibos. De blaadjes van de rooibosplant worden geplukt en vervolgens blootgesteld aan zuurstof. Hierdoor krijgen de blaadjes die kenmerkende rode kleur, die ook in de thee terug te zien is. 

Rode rooibos thee heeft een rijk smaken patroon die een beetje hetzelfde is als hibiscus thee. Om deze rijke smaken te kunnen krijgen is het productieproces erg belangrijk. De oxidatie wordt nauwkeurig in de gaten gehouden, waardoor de perfecte smaak behouden wordt. De tijd van de oxidatie bepaald welke smaak de rooibos krijgt. Zo kan de smaak wisselen tussen rokerig, zoet en houtachtig tot aan honing, karamel en vanille.

Groene rooibos

In tegenstelling tot de rode rooibos, worden de blaadjes van de groene rooibos niet geoxideerd. Het productieproces van de groene rooibos lijkt sterk op die van groene thee. Wanneer de blaadjes geplukt zijn, worden ze direct gedroogd. Door ze direct te drogen wordt oxidatie tegen gegaan en behouden de blaadjes hun groene kleur. 

Groene rooibos thee heeft een iets andere smaak dan de rode rooibos thee. Groene rooibos thee wordt gezien als een lichtere variant ten opzichte van rode rooibos, maar de smaak is wel iets meer geconcentreerd. 

Gezondheidsvoordelen rooibos thee

Rooibos thee bevat een hoge concentratie aan antioxidanten en polyfenolen die veel voordelen hebben voor de gezondheid. Polyfenolen helpen tegen hersenziektes en voorkomen problemen aan hart en vaten. 

Afvallen

Rooibos thee kan helpen bij het verbeteren van de vertering en helpt ook bij het afvallen. Rooibos staat erom bekend om mensen te kalmeren, waardoor het stresshormoon cortisol afneemd in het lichaam. Cortisol staat direct in verbinding met ‘stress eten’. Het drinken van rooibos thee voor een maaltijd zou dus kunnen helpen bij het voorkomen van teveel eten.

Versterken immuunsysteem

Rooibos thee bevat veel belangrijke voedingsstoffen die het algehele immuunsysteem verbeteren. Zo kan alleen de geur al helpen bij een verstopte neus of allergieklachten. 

Wel wordt aangeraden altijd te kiezen voor losse thee, en niet voor thee in zakjes. Dit wordt aangeraden, omdat losse thee vaak hele rooibos blaadjes bevat. Hierdoor behouden de blaadjes hun voedingswaarde. Ook heeft losse thee een rijkere smaak en zorgt het voor een betere drink ervaring. 

Gezondheidsnadelen rooibos thee

Goed nieuws! Rooibos thee heeft bijna geen enkel nadeel met betrekking tot de gezondheid. In tegenstelling tot de meeste andere soorten thee, bevat rooibos thee geen cafeïne en dus zal je het onbeperkt kunnen drinken. Wel moeten zwangere vrouwen oppassen. Rooibos thee zou namelijk de oestrogeen productie kunnen stimuleren, wat niet goed is. Om het zekere voor het onzekere te nemen, wordt geadviseerd om je dokter om advies te vragen.

Onze rooibos thee

Gemberthee - Ginger Lemon

Ingrediënten: appel, rooibos Super Grade, gember (12%), citroengras (11%), natuurlijke aroma's, roze peper, kaneelstukjes, sinaasappelschillen, goudsbloem

Chocolade thee - Choco Coco

Ingrediënten:

Rooibos Super Grade, kokos (21%), cacaobonen, cacaoschil, smaakstof, chocolade (suiker, cacaopoeder, cacaoboter, emulgator: soya lecithine (E322) (4%)

Appel & Karamel smaak - Drawn in by Sweetness

Ingrediënten:

Rooibos super grade, appel, karamel (suiker, gecondenseerde melk, fondant, glucose, palmpitolie, botervet, natuurlijke smaakstoffen), natuurlijke smaakstoffen, gele goudsbloem. 

Kaneel, Sinaasappel & Karamel smaak - Winter Wonderland

Ingrediënten:

Rooibos super grade, kaneelstukjes, sinaasappelschillen, rozenblaadjes, kaneelstokjes, gember (gember, ruwe rietsuiker), natuurlijke smaakstoffen, karamel (suiker, gecondenseerde melk, fondant, glucose, palmpitolie, botervet, natuurlijke smaakstof), walnoten, amandelen, sinaasappelstukjes, kardemom, kruidnagel