Chai latte maken: hoe doe je dit?

Chai latte maken: hoe doe je dit? - Moments Nederland

De Chai latte; een voor velen nog onbekend drankje. Steeds meer mensen zijn het gaan drinken en door zijn kruidige smaak wordt de Chai latte steeds populairder. Wat is Chai latte precies en hoe maak je het? Lees snel verder..

Hoe maak je Chai latte?

De basisingrediënten van de Chai latte zijn: melk, zwarte thee en verschillende soorten kruiden en specerijen. De kruiden die gebruikt worden in de Chai latte zijn heel divers. Ieder land, zelfs iedere regio heeft een andere variant op de Chai latte. In principe zijn er twee manieren om een standaard Chai latte te maken. 

De eerste manier is de manier waarbij je de Chai ook zelf maakt van bepaalde ingrediënten. Deze kost net iets meer moeite, maar dan creëer je helemaal je eigen drankje. De tweede methode is de snelle manier. Hiervoor gebruik je een kant-en-klare Chai mix, bijvoorbeeld onze 'Chai Morning Rituals'. Onze Chai bevat veel verschillende soorten kruiden en specerijen, die o.a. goed zijn voor de weerstand.

Hieronder lichten we beide methodes voor het bereiden van de Chai latte toe.

Chai latte; volledig zelf maken

Je kunt zelf een Chai latte maken van verschillende kruiden en specerijen. We zijn in onderstaand recept uitgegaan van 1 glas:

 • 2 theelepels zwarte thee
 • 1 kopje melk (200 ml/250 ml)
 • 1 kardemompeul gekneusd
 • 1 kruidnagel gekneusd
 • 1 zoethout gekneusd
 • 1 peperkorrel gekneusd
 • ¼ theelepel kaneel
 • ¼ theelepel gedroogde gember
 • honing of rietsuiker
 • Snufje kaneelpoeder
 • 1 theefilter (is optioneel; zelf maken wij de Chai latte zonder theefilter, waarbij we de kruiden en specerijen los in het pannetje melk doen). Op deze manier komen de kruiden en specerijen goed tot zijn recht.

Bereidingswijze:

 1. Verwarm in een pannetje de melk tot het kookpunt (laat niet koken)
 2. Vijzel licht de kardemom, kruidnagel en peper
 3. Doe de zwarte thee samen met de specerijen in de theefilter 
 4. Laat de theefilter ongeveer 10 minuten op laag vuur trekken in de melk
 5. Haal de theefilter uit de melk en giet de Chai in een glas. Wanneer je geen theefilter gebruikt, giet je de inhoud van de pan in de theefilter, zo in het glas 
 6. Maak de Chai af met een beetje rietsuiker of honing en/of een beetje kaneelpoeder

Chai latte maken; de snelle manier

Bij de snelle methode heb je veel minder ingrediënten nodig dan bij de methode waarbij je de Chai volledig zelf maakt. We zijn hier onder uitgegaan van 1 glas:

 • 3 a 4 gram zwarte Chai mix; bijvoorbeeld onze ‘Chai thee
 • 250 a 300 ml melk
 • Honing of rietsuiker
 • Melkopschuimer (optioneel)
 • Snufje kaneelpoeder
 • 1 theefilter (optioneel)

Bereidingswijze:

 1. Giet de melk (200 ml) samen met de Chai mix in een pannetje op het vuur.
 2. Verwarm de inhoud tot een kookpunt (net niet koken) en zet daarna het vuur lager
 3. Voeg vervolgens de honing of de rietsuiker toe aan de Chai thee en laat dit zo’n 5 minuten lekker pruttelen op het vuur
 4. Klop in de tussentijd 100 ml melk op met een melkopschuimer
 5. Schenk de inhoud van het pannetje door een theefilter in het glas
 6. Doe de opgeschuimde melk erbij en een snufje kaneelpoeder en je héérlijke Chai latte is klaar!

Bestel onze Chai Morning Rituals direct

Morning Rituals is een heerlijke Chai met kaneel smaak en kun je perfect gebruiken om jouw Chai Latte mee te maken. Bestel het hieronder direct mee.

Oorsprong Chai latte

Ben je benieuwd geworden naar de oorsprong van dit drankje? Dan willen we je er graag meer over vertellen! Hieronder gaan we in op de oorsprong van Chai en de Chai latte. Dit zijn namelijk twee verschillende dingen. Ook behandelen we wat geschiedenis, zo heb je een drankje met een verhaal.

Wat is Chai?

Chai thee is één van de oudste drankjes ter wereld. Duizenden jaren geleden werd in India de Chai thee uitgevonden. Chai is letterlijk de Hindoestaanse vertaling van het woord thee. 


De afgelopen 200 jaar heeft het zich verspreid over de rest van de wereld. De Chai is in grote delen van Zuid-Azië het meest populair. Vooral in landen als Nepal, Tibet, Pakistan en India wordt het heel erg veel gedronken. 


Vandaag de dag wordt Chai in Azië veel op straat verkocht. In India is in elk smal straatje wel een Chai verkoper te vinden, ook wel een ‘Chaiwallah’, genoemd. Het wordt vaak klaargemaakt in grote pannen. Jaarlijks wordt er in India voor 800.000 ton aan thee geconsumeerd en de verhouding Chai op koffie is zo’n 30 op 1. Elk jaar worden er in India ongeveer 990 miljard koppen Chai gedronken.

Wat is Chai latte?

Wanneer we het hebben over Chai in Chai latte hebben we het eigenlijk over masala Chai. Masala Chai is een mix van zwarte thee, suiker en gember. Ook worden er vaak nog meer verschillende soorten kruiden en specerijen toegevoegd, zoals zoethout, kardemom, kruidnagel, kaneel en peper.


Masala Chai is tussen de 5.000 en 9.000 jaar geleden ontstaan in India. In India werd masala Chai regelmatig voorgeschreven als geneesmiddel. Chai heeft volgens verschillende onderzoeken veel gezondheidsvoordelen. Voorheen werd masala Chai gedronken zonder melk, totdat in de 19e eeuw de Britten invloed hadden in India. Door melk toe te voegen aan de thee probeerden ze de Chinese monopolie op thee te verminderen. Aangezien de koe volgens het hindoeisme heilig is, wordt de Chai latte niet met koemelk gemaakt. In plaats hiervan wordt er buffelmelk gebruikt.


Tegenwoordig wordt de Chai latte in heel veel verschillende koffiezaakjes verkocht. Rond de jaren 90 werd de Chai latte steeds populairder in de Westerse landen, maar de afgelopen 10 jaar is de populariteit immens toegenomen. Zelfs Starbucks, Dunkin’ Donuts en Costa Coffee verkopen het. Ieder koffiezaakje gebruikt een recept dat net iets anders is dan de andere, om te kunnen voldoen aan de eisen van de klant. 

Korte afsluiter

Zoals je hebt kunnen lezen begint Chai latte de afgelopen jaren steeds populairder te worden. Ondertussen is het van een Indiaas drankje uitgegroeid tot een heerlijke versnapering die bij alle grote koffiezaken te verkrijgen is. We hopen dat we je iets bij hebben kunnen brengen over de Chai latte. Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om zelf ook eens de Chai latte te gaan maken. Kies de gemakkelijke route en ga voor een kant-en-klare mix of steek net iets meer tijd en moeite in je drankje en maak hem helemaal van ‘scratch’.