Welke theesoorten zijn er allemaal?

Welke theesoorten zijn er allemaal? - Moments Nederland

Er zijn heel erg veel verschillende soorten thee. In dit artikel gaan wij in op de bekendste. We vertellen je over de productie van de thee, hoe het eruit ziet, welke smaak het heeft en nog veel meer.

Standaard theesoorten

Alle echte theesoorten komen van de theeplant, ook wel de Camellia sinensis. Het verwerkingsproces van de blaadjes van de theeplant bepaald wat voor soort thee het uiteindelijk wordt. Thee is onderverdeeld in vijf hoofdcategorieën: zwarte, groene, oolong, witte en pu-erh.

Zwarte thee

Zwarte thee is, met 85% van de totale theeconsumptie, de meest voorkomende theesoort in de westerse wereld. Zwarte thee is volledig geoxideerd, waardoor het een donkere uitstraling heeft, een sterke smaak en een wat hoger gehalte cafeïne dan in andere theeën. De hoeveelheid cafeïne in zwarte thee is nog steeds de helft minder als in koffie. Zwarte thee wordt vaak gedronken met suiker, melk of citroen.

Groene thee

Dit is de ongeoxideerde variant op zwarte thee. De blaadjes van de theeplant worden na het plukken verhit, zodat de enzymen die het oxideren veroorzaken worden vernietigd. Deze manier van verwerken zorgt ervoor dat er veel antioxidanten, vitaminen en mineralen behouden worden, deze hebben weer veel gezondheidsvoordelen. Groene thee ziet er groen-geel uit en heeft een lichte, frisse smaak. Het smaakt het lekkerst zonder toevoegingen, maar een beetje citroen toevoegen kan zeker.

Oolong thee

Oolong thee zit een beetje tussen groene en zwarte thee in en is semi-geoxideerde thee. De tijd dat de blaadjes zijn geoxideerd hebben invloed op de smaak en het uiterlijk van de thee. Langere oxidatie leidt tot een donkere oolong die meer naar zwarte thee gaat smaken, terwijl kortere oxidatie de oolong meer laat smaken naar groene thee. Wanneer gezet, krijgt oolong thee een gouden, licht bruine kleur met een hele kenmerkende smaak.

Witte thee

Dit is de minst verwerkte thee van allemaal. Alleen de ongeopende knoppen en jonge bladeren worden gebruikt voor het maken van witte thee. Witte thee produceert een licht gekleurde drank met een milde smaak. De cafeïne hoeveelheid ligt nog lager dan die van groene thee en bevat een enorme hoeveelheid aan antioxidanten. Witte thee is net als groene het lekkerst zonder toevoegingen. 

Pu-erh thee

Pu-erh thee is een speciale theesoort die alleen geproduceerd wordt in de Yunan provincie in China. De theeblaadjes worden geplukt van wilde theeplanten, en niet van gekweekte planten. Pu-erh thee kan zowel groen als zwart zijn, afhangend van het oxidatieproces. 

Op smaak gebrachte theesoorten

Op smaak gebrachte theesoorten worden gemaakt met als basis één van de basissoorten. Dit zijn de: zwarte, groene en oolong thee. Aan deze basissoorten worden vervolgens andere ingrediënten toegevoegd als: bloemen, kruiden en fruit. De meest bekende soorten behandelen we hieronder.

Earl Grey

Deze thee is de bekendste in het Verenigd Koninkrijk. Earl Grey wordt gemaakt van zwarte thee in combinatie met een bergamot extract en citrusvruchten. In de negentiende eeuw werd Earl Grey gemaakt om de smaak van goedkope thee te kunnen maskeren. Tegenwoordig wordt er in de supermarkten nog veel goedkope Earl Grey verkocht, maar ook zijn er mogelijkheden om betere kwaliteit thee te kopen.

Jasmijn thee

Jasmijn thee is thee gemengd met de bloesem van de jasmijn. Het is één van de bekendste theesoorten in China en wordt meestal gemaakt met groene thee als basis. De productie van jasmijn thee is een duur en tijdrovend klusje. De thee wordt samen met de bloemen opgeslagen in een speciale ruimte met een gereguleerde luchtvochtigheid. Dit wordt gedaan in de nacht wanneer de bloemen gaan bloeien. Dit proces wordt meerdere malen herhaald.

Masala Chai

Dit is een typische thee die je in Azië veel zult vinden. Gemaakt van zwarte thee gemixt met traditionele Indische specerijen. De thee wordt vaak klaargemaakt met melk en suiker. De specerijen die vaak gebruikt worden in Masala Chai zijn: kardemom, kruidnagel, kaneel en gember. In ons artikel over chai thee vertellen we je alles over hoe je zelf je chai kunt maken.

Kruidenthee soorten

Kruidenthee, althans zo wordt het vaak genoemd, maar eigenlijk is het helemaal geen thee. In kruidenthee wordt namelijk geen gebruik gemaakt van theeblaadjes. De goede benaming is tisane of gewoon kruidenmengsel. 

Vruchtenthee

Vruchtenthee wordt gemaakt van natuurlijk, nog niet verwerkt fruit. Van nature erg zoet van smaak, maar niet zo zoet als suiker in je thee. Vruchtenthee bevat een grote hoeveelheid aan antioxidanten en vitamine C. Veel soorten vruchtenthee kunnen ook als ijsthee gedronken worden, wat het een gezond alternatief maakt voor alle sapjes uit de supermarkt. 

Bloementhee

Naast hun natuurlijke schoonheid en heerlijke aroma’s hebben bloemen ook een kalmerende en therapeutische werking. De bekendste bloementhee is gemaakt van kamille. Er wordt gebruikt gemaakt van gedroogde kamille bloemen en is bewezen een effectieve antioxidant te zijn. 

Thee van blaadjes

Deze soorten thee lijken enigszins op echte thee, maar zijn toch anders. De bekendste thee in deze categorie, voor ons westerse mensen, is rooibos thee. Echter is de meest bekende thee van blaadjes in de wereld Yerba Mate. De blaadjes van de hulstboom in Zuid-Amerikaanse regenwouden wordt gebruikt om deze thee te zetten.