Wat is kruidenthee?

Wat is kruidenthee? - Moments Nederland

Kruiden theeën hebben een over de hele wereld een rijke historie. Simpel gezegd is een kruiden thee een aftreksel van eetbare planten. Het is beschikbaar in heel veel verschillende soorten, en kan gemaakt worden met het veel soorten ingrediënten. Maar officieel is kruiden thee is eigenlijk geen echte thee, omdat deze niet gemaakt is van de theeplant.

Herkomst van kruiden thee

Kruiden thee is bekend over heel de wereld, al heeft die in een aantal landen een speciale functie. Zo speelt kruiden thee een belangrijke rol in de traditionele geneeskunde van China, en heeft het een bijzondere medische historie in landen als Sri Lanka, Egypte en Griekenland. Veel culturen maken kruiden thee voor spirituele doeleinden en geloven dat het het hart verbindt met de geest.

De eerste kruiden thee dateert van zo’n 2500 jaar voor christus in China. Van China verspreidde de thee zich langzaam richting het noorden van Afrika en naar Japan. Vervolgens kwam het in Europa terecht en later werd het ook in de Verenigde Staten erg populair.

Productie van kruiden thee

Het maken van kruiden thee is erg eenvoudig. Ze worden meestal gemaakt met gedroogde bloemen, fruit, blaadjes, zaden en wortels. Er wordt een mengsel gemaakt van deze ingrediënten die vervolgens weer met heet water worden gemengd. Daarna wordt het mengsel gezeefd, gezoet (als nodig), en geserveerd. 

Soorten kruiden thee

Kruiden thee komt voor in heel veel verschillende soorten. Het verschil zit hem in welke kruiden er gebruikt worden. Hieronder sommen we een aantal kruiden op die erg geliefd zijn in de thee: kamille, munt, venkel, gember, rooibos, salie, zoethout, ginseng en citroenmelisse.

Gezondheidsvoordelen kruiden thee

Kruiden theeën hebben heel veel gezondheidsvoordelen. Welke gezondheidsvoordelen hangt af van de kruiden die gebruikt worden. Hieronder gaan we in op wat veelgebruikte kruiden en wat de gezondheidsvoordelen daarvan zijn.

Kamille

Kamille is een heerlijk zoet kruid die je kunt mengen door je thee. Naast het feit dat het lekker is, heeft het ook meerdere gezondheidsvoordelen. Zo verlaagt het stress, bevat het een grote hoeveelheid antioxidanten, verlaagt het het risico op hartaandoeningen en zou het kunnen helpen tegen kanker.

Pepermunt

Pepermunt is voor velen een heel bekend kruid. Verse muntthee is erg populair, maar ook gedroogde munt is heerlijk voor in de thee. Hiernaast is het, net als kamille, goed tegen de stress, verbetert het de stoelgang, geeft het een algehele boost aan je immuunsysteem en verlaagt het koorts.

Gember

Gember wordt steeds populairder, en niet zonder reden. Gember heeft heel veel positieve effecten op de gezondheid. Zo is het goed voor de hersenen, verlaagt het je slechte cholesterol, is het goed tegen misselijkheid en helpt het tegen ontstekingen.

Onze kruiden thee

Ayurveda thee - Reset

Ingrediënten: kaneelstukjes, zoethout, ananas, gember, braambessenbladeren, sinaasappelschillen, hibiscus, venkel, kamille, roze peper, kruidnagel, hop bloesem, kardemom, sint-janskruid

Vlierbloesem thee - Eternal Youth (BIO)

Ingrediënten: Groene thee China Sencha* (46%), citroengras*, groene thee china Gunpowder*, groene Putharjhora*, amarant* (6%), vlierbloesem*, natuurlijke smaakstoffen, witte thee Mao Feng*, berberiswortel*, aroniabes*, cranberry*, goji bessen*, goudsbloem geel*, chiazaden*, framboos*, madeliefbloemen* (1%), galanga*, acerola*, acai*, tarwegras*, guarana*.

Gebakken appel smaak - Winter Breeze

Ingrediënten: Appel, citroengras, hibiscus, rozenbottel, kaneelstukjes, citroenschil, zoethout, smaakstoffen

Ginseng thee - Fooocus

Ingrediënten: Groene thee China Sencha (75%), gember(13%), citroengras, blauwe korenbloem, smaakstof, ginseng (1%)

Munt citroen smaak - Minty Aloe Vera

Ingrediënten: Citroengras, groene munt, gember, citroenschillen, zwarte peper, zoethout wortel, Aloë Vera

Lavendel en aardbei smaak - Inner Peace

Ingrediënten: Appel, brandnetel, verbena, venkel, natuurlijke smaakstoffen, goudsbloem geel, roze rozenknoppen, aardbei, lavendel, kaasjeskruid, basilicum, rozemarijn, tijm

Gemberthee - Ginger Lemon

Ingrediënten: appel, rooibos Super Grade, gember (12%), citroengras (11%), natuurlijke aroma's, roze peper, kaneelstukjes, sinaasappelschillen, goudsbloem

Chocolade thee - Choco Coco

Ingrediënten: Rooibos Super Grade, kokos (21%), cacaobonen, cacaoschil, smaakstof, chocolade (suiker, cacaopoeder, cacaoboter, emulgator: soya lecithine (E322) (4%)