Wat is groene thee?

Wat is groene thee? - My-Moments.nl

Groene thee is al eeuwenlang een favoriet onder de Aziatische bevolking. Het is een belangrijk onderdeel in de Chinese geneeskunde en staat bekend om de vele gezondheidsvoordelen. Vandaag de dag is het een van de meest gedronken drankjes in de wereld. In dit artikel vertellen we je alles over groene thee. Ontdek hoe groene thee gemaakt wordt, leer over de gezondheidsvoordelen en ontdek nieuwe smaken en variaties.

Basis van groene thee

Groene thee wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant, ook wel de Camellia sinensis genoemd. De blaadjes van de theeplant worden ook gebruikt bij het maken van witte, oolong, pu-erh en zwarte thee. Deze soorten worden daadwerkelijk gezien als theesoorten, omdat ze gemaakt zijn van de theeplant. Alle andere soorten thee zijn gemaakt door blaadjes, stengels, bloemen en wortels te gebruiken, dit zijn de kruidentheeën. 

Groene thee heeft over het algemeen een lichtgele tot zachtgroene kleur. Matcha thee is daar een uitzondering op, deze heeft een levendige groene kleur.

Herkomst van groene thee

De theeplant groeit het beste in wat koelere klimaten met een aardige hoeveelheid regenval, Nederland is ideaal zou je denken! Maar nee. De planten hebben een ietswat zure bodem nodig en groeien het beste op hoogte. 

Tientallen landen als: Taiwan, India, Indonesië, de Verenigde Staten, China, India, Sri Lanka en Kenia produceren thee. Veel theesoorten worden beoordeeld op de regio waar ze vandaan komen. Zo staat India bekend om hun soorten zwarte thee, zoals Assam en Darjeeling. Sri Lanka staat bekend om de Ceylon thee. Ceylon is de oude naam van Sri Lanka. China en Japan staan bekend vanwege hun groene thee. De verschillende soorten ondergronden waar de planten op groeien, geven een specifieke smaak aan de thee.

Oogst van groene thee

De theeplant moet een leeftijd van drie jaar bereiken voordat deze voor het eerst geoogst kan worden. De meeste thee wordt met de hand geoogst, hierdoor blijven de blaadjes intact, en is de kwaliteit beter. Ongeveer twee keer per jaar kan de plant geplukt worden, maar tussendoor worden de planten regelmatig getopt, hierdoor ontstaat er nieuwe groei. Wanneer de thee geplukt is begint het proces van oxidatie. 

Productie van groene thee

Als eerste worden de blaadjes gestoomd of geroosterd. Dit wordt gedaan om oxidatie tegen te gaan. Vervolgens worden de theeblaadjes gerold, wederom is het belangrijk dat tijdens dit proces geen oxidatie optreedt. Wanneer de blaadjes wel oxideren, wordt het zwarte thee. De laatste stap is het drogen van de theeblaadjes, waarna ze worden gekeurd op kwaliteit en maat.

Gezondheidsvoordelen groene thee

Over de afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken geweest naar groene thee. Hoe goed groene thee daadwerkelijk voor je is, vertellen we je.

Hart en vaten

Groene thee bevat een grote hoeveelheid antioxidanten. Deze antioxidanten zorgen voor een verbeterde bloedcirculatie en verlagen het risico op bloedpropjes en hartaanvallen. Hiernaast zorgt het voor een verlaging van de bloeddruk en je suikerspiegel wordt op peil gehouden. Ook verlaagt het je cholesterol, wat direct gelinkt is aan hartaandoeningen. 

Een van de meest belangrijke stukjes bewijs die deze theorieën ondersteunen, is een onderzoek in Japan geweest. Hier is een studie geweest waaraan 40.530 mensen in Japan meededen. Uit dit onderzoek bleek dat de mensen die minimaal een kopje groene thee per dag dronken een veel lager risico hadden op het krijgen van ziektes aan de bloedvaten en het hart.

Afvallen

Groene thee is voor sommige mensen een goede drank als je af wilt vallen. Wel is uit onderzoek gebleken dat Aziatische personen hier een groter voordeel bij hebben dan mensen met een andere etniciteit. 

Neurologische voordelen

Groene thee kan helpen bij het beschermen van de hersenen tegen neurologische ziektes als Alzheimer en Parkinson. Sommige onderzoeken hebben laten zien dat groene thee het geheugenverlies vertraagd en het zelfs helpt bij het onthouden van dingen.

Gezondheidsnadelen groene thee

Naast al deze voordelen heeft groene thee helaas ook nadelen. Het grootste nadeel is de hoeveelheid cafeïne dat groene thee bevat. Gemiddeld bevat een kopje groene thee zo’n 40 milligram aan cafeïne. Hierdoor raden experts aan niet meer dan zes kopjes groene thee per dag te drinken. 

Cafeïne kan zorgen voor hoofdpijn, moeite met slapen, buikpijn en het wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Voor meer informatie over thee tijdens de zwangerschap, bekijk ons andere artikel.

Soorten groene thee

Er zijn twee typen groene thee die het belangrijkste zijn. Dit zijn de Chinese en Japanse variant. Onder deze twee types vallen vervolgens weer meerdere soorten, welke gekarakteriseerd worden door de verschillen in smaak en productie.

Chinese groene thee

China is de grootste exporteur van groene thee in de wereld. Er zijn een aantal variaties op Chinese groene thee, wij gaan in op een aantal van deze.

Longjing

Het meest populaire type groene thee uit China is Longjing, ook bekend als Dragonwell. Longjing thee staat bekend vanwege de goede kwaliteit en is over het algemeen iets prijziger. Deze thee geeft tijdens het maken een mooie groene kleur en smaakt vaak enigszins nootachtig

Gunpowder

Gunpowder groene thee is een thee gevormd als balletjes. Deze balletjes lijken weer op de balletjes die in buskruit zitten, vandaar de naam. 

Japanse groene thee

In Japan is het productieproces van de groene thee iets anders als in China. Groene thee uit Japan bevat een hoge hoeveelheid aan aminozuren die een umami smaak geven aan de thee. Japanse groene thee heeft vaak een helder groene kleur. Hieronder behandelen we een aantal van de bekendste soorten groene thee uit Japan.

Matcha

Matcha wordt gemaakt door de blaadjes van de theeplant tot een fijn poeder te stampen met een steen. Matcha thee wordt gezien als een van de gezondste soorten groene thee, omdat het hele blad van de theeplant wordt gebruikt. Een drank die vaak gemaakt wordt van matcha is de matcha latte.

Sencha

Sencha groene thee wordt geteeld in de Shizuoka provincie in Japan. Het is de meest populaire groene theesoort uit Japan en heeft een fruitachtige, maar tegelijkertijd nootachtige smaak. Er zijn verschillende soorten Sencha, waaronder: Gyokuro, Asamuchi, Chumushi, Fukamushi en Uji Sencha. 

Genmaicha

Een andere zeer populaire soort groene thee uit Japan is de Genmaicha. De theeblaadjes worden gemengd met geroosterde rijstkorrels. Het resultaat hiervan is een thee vol met smaak. Genmaicha wordt gezien als een goede vervanger voor koffie.

Onze groene thee

Wij hebben een aantal heerlijke groene theeën: