6 tips om goed voor jezelf te zorgen

6 tips om goed voor jezelf te zorgen - Moments Nederland

Goed voor jezelf zorgen klinkt aannemelijk. Maar hoe doe je dat op een eenvoudige en vooral gestructureerde manier? Want hoewel je gepassioneerd aan een goed voornemen begint, is het volhouden daarvan nog niet zo makkelijk. Zeker niet als je weet dat ons leven alsmaar drukker wordt. Denk daarbij maar eens aan je baan, het gezin én de sociale contacten die je moet onderhouden.

Het aantal mensen in Nederland dat te maken heeft met stressgerelateerde klachten of zelfs een burn-out is dan ook schrikbarend hoog. Maar hoe kun je goed voor jezelf zorgen zonder dat dit impact heeft op jouw dagindeling of financiën? In dit artikel nemen we je mee terug naar de basis. We voorzien je tevens van een aantal praktische mogelijkheden waarmee je niet alleen goed voor jezelf kunt gaan zorgen, maar dat ook kunt blijven doen op een eenvoudige manier.

 

Waarom is lief zijn voor jezelf zo belangrijk?

Je moet lief zijn voor jezelf. Een flinke dosis zelfliefde zorgt er namelijk voor dat je deze liefde ook met anderen kunt delen. Als je lekker en harmonieus in je vel zit, straal je dat niet alleen uit maar brengt je dat ook over op anderen. Goed voor jezelf zorgen heeft daarentegen niets te maken met egoïsme. Tenminste, als je de definitie én het achterliggende doel van zelfzorg goed begrijpt.

Voor jezelf zorgen doe je voor anderen, maar in de eerste plaats voor jezelf. Je ervaart meer mentale én fysieke rust als je beter voor jezelf zorgt. Jij bent namelijk de belangrijkste persoon in je leven. Enkele simpele voorbeelden van goed voor jezelf zorgen zijn je grenzen aangeven, nee leren zeggen én tijd maken voor ontspanning. Dat heeft een positieve invloed op jouw mentale en emotionele balans, maar uiteindelijk ook op de fysieke gesteldheid van jouw lichaam. Een win-win situatie dus.

Hoe zorg ik goed voor mezelf? 6 mogelijkheden die je wél kunt volhouden

Goed voor jezelf zorgen heeft pas effect als je dit structureel kunt blijven doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker nu we steeds drukker worden en onszelf vaker wegcijferen. Jezelf het beste gunnen én geven, zou dus een vast onderdeel van de dagstructuur moeten worden. Daarnaast moeten het simpele mogelijkheden zijn zodat jouw zelfliefde geen enorm gat in je financiële buffer achterlaat. Maar hoe zorg ik goed voor mezelf zonder dat mijn dagplanning daaronder lijdt? We geven je 6 mogelijkheden en tips.

 

1. Mindfulness en meditatie

Meditatie en mindfulness zijn niet zweverig. Sterker nog, ze zijn een ultieme methode om een moment voor jezelf te creëren. Natuurlijk hoeft dit geen uren in beslag te nemen. Een paar minuten “me-time” per dag hebben al een behoorlijke positieve invloed op jouw leven. Laat mediteren bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van jouw ochtendritueel of kom even tot jezelf na een drukke dag op kantoor. Je ervaart meer innerlijke rust en leert luisteren naar de signalen die jouw lichaam afgeeft. Het resultaat? Een verbeterde balans van jouw emotionele, fysieke en mentale gesteldheid.

 

2. Bepaal je grenzen: nee is ook een antwoord

Merk je dat je het moeilijk vindt om nee te zeggen? Grote kans dat jij jezelf regelmatig op de tweede plaats zet. Je zegt namelijk ja om teleurstelling bij de ander te voorkomen. Nee is ook een antwoord. Doe je iets liever niet of wordt je iets gevraagd wat buiten jouw grens ligt? Zeg dan volmondig nee. Doe alleen dingen die je wil of waar jij een goed gevoel bij hebt. Op deze manier respecteer je jezelf. Nee zeggen is niet altijd eenvoudig, zeker niet als je de grenzen voor jezelf niet duidelijk hebt. Zet dus eerst voor jezelf op een rij wat je wel of juist niét wilt. Dat kan werkgerelateerd zijn, maar ook op het gebied van sociale verplichtingen.

 

3. Plan je dag

Een goede dagplanning klinkt cliché, maar ontbreekt er nog wel eens aan. Een goede structuur helpt je jouw doelen te bereiken. Maak bijvoorbeeld een ochtend, middag en avondritueel voor jezelf. Van ontbijt en meditatie tot aan werk en tijd voor jezelf. Het afwerken van dit lijstje geeft rust en voldoening. Je bent tevreden over wat je vandaag hebt kunnen afvinken én bent daarbij jezelf en anderen niet vergeten.

 

4. Laad jezelf op met positieve energie

Goed voor jezelf zorgen heeft ook alles te maken met positieve energie. Soms moet je gewoon even opladen om weer voldoende energie te kunnen geven. Tijd besteden aan jezelf is dan een goede investering. Bijvoorbeeld door het maken van een lange wandeling in het bos, het bezoeken van een sauna of het lezen van een goed boek.

 

5. Zelfliefde en acceptatie

Van jezelf houden is belangrijk. Zeker als je goed voor jezelf én anderen om je heen wilt kunnen zorgen. Negatieve gevoelens over wie je bent zijn funest voor jouw welzijn en innerlijke balans. Leer van jezelf houden mét alle leuke en minder leuke dingen die daarbij horen. Het maakt je uniek waardoor mensen van je houden zoals je bent. Dus waarom zou je dat zelf niet doen? Je mag dus gerust “ik hou van je” tegen jezelf zeggen.

 

6. Wees vergevingsgezind

Niet alleen voor anderen, maar zeker ook voor jezelf. Vergeven zorgt ervoor dat je negatieve energie kunt loslaten. Denk daarbij aan een gevoel van schaamte of frustratie over iets wat je in het verleden hebt gedaan. Natuurlijk werkt dat ook andersom. Vergeef de ander om zelf meer rust te ervaren. Je hebt elke dag recht op een schone lei.

 

Voor jezelf zorgen maakt het leven leuker

Aan de hand van de bovenstaande mogelijkheden creëer je meer zelfliefde waardoor je beter voor jezelf én anderen kunt zorgen. Je voegt ze eenvoudig toe aan jouw dagelijkse ritueel waardoor je ook kunt volharden in jouw goede voornemens. Lief zijn voor jezelf is dus meer dan een way of life. Wanneer begin jij met goed zorgen voor jezelf?