Waarom is slaap belangrijk? 6 gezondheidsvoordelen van een goede nachtrust

Waarom is slaap belangrijk? 6 gezondheidsvoordelen van een goede nachtrust - My-Moments.nl

Genoeg slaap is cruciaal wanneer je je gezond en goed wilt voelen, belangrijker zelfs dan een goed eetpatroon of genoeg lichaamsbeweging. In dit artikel gaan we in op de gezondheidsvoordelen die je krijgt, wanneer je genoeg slaapt.

1. Betere concentratie en productiviteit

Begin 2000 zijn er vele studies gedaan naar slaap en het gebrek aan slaap. Wat vrijwel iedere onderzoeker ondervond, was dat een gebrek aan slaap invloed heeft op veel hersenfuncties, onder andere:

  • Concentratie
  • Productiviteit
  • Waarneming
  • Denkvermogen

2. Minder snel aankomen in gewicht

De daadwerkelijk connectie tussen gewichtstoename en slaaptekort is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn een aantal onderzoeken naar gedaan. maar daar kwam geen overduidelijk resultaat uit. 

Wel is bekend dat mensen die weinig slapen over het algemeen een stuk minder gezond leven, zo pakken ze vaker wat lekkers om de tijd door te komen. Wanneer je slaapt kan je natuurlijk niet eten en heeft je lichaam genoeg tijd om al je eten van de dag rustig te verwerken.

3. Betere sportprestaties

Over het algemeen geldt voor volwassen dat zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht genoeg is. Maar uit een onderzoek van de Sleep Foundation is gebleken dat sporters beter presteren wanneer ze rond de 10 uur slaap hebben gehad. 

Een van de belangrijkste redenen dat slaap goed is voor sporters heeft te maken met het herstel van het lichaam. Andere voordelen voor sporters, maar ook niet-sporters’ zijn:

  • Meer energie
  • Betere coördinatie
  • Hogere intensiteit

4. Sterker immuunsysteem

Slaap helpt het lichaam herstellen en versterken. Het immuunsysteem staat hier direct mee in verbinding. Zo is uit onderzoeken van de Universiteit van Tübingen gebleken dat goede slaap kan helpen bij de afweer van een infectie. Dus de volgende keer wanneer je ziek bent, weet je dat het verstandig is om goed te slapen.

5. Voorkomen van depressie

Al lange tijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de connectie tussen depressie en slaap. Zo is er onderzoek gedaan door de Stanford University naar de connectie tussen suïcide en slaap. Uit dit onderzoek is gebleken dat slaaptekort een zwaarwegende factor is onder de personen die zichzelf om het leven hebben gebracht.

6. Kleinere kans op hart- en vaatziekten

Een groot risico op hart- en vaatziekten komt door een te hoge bloeddruk. Uit onderzoeken, van onder andere de Sleep Foundation, is gebleken dat een goede nachtrust helpt bij het reguleren van je bloeddruk. Dit betekend dus dat goede slaap helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Slaap aanbevelingen

Iedereen heeft een andere hoeveelheid slaap nodig, dit hangt af van allerlei lichamelijke factoren. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt op basis van leeftijd en de hoeveelheid slaap dat iemand nodig heeft:

Baby/Peuter (1-2)

11-14 uur

Kleuter (3-5)

10-13 uur

Kind (6-12)

9-12 uur

Tiener (13-18)

8-10 uur

Volwassenen (18-60)

7+ uur

Volwassenen (60+)

7-8 uur

Korte afsluiter

Slaap is superbelangrijk, maar helaas door velen niet serieus genoeg genomen. Het heeft invloed op de rest van je dag, maar ook op je gezondheid over de lange termijn. Slaap zorgt ervoor dat je lichaam de volgende dag weer helemaal fit en hersteld is. Dus slaap lekker en sweet dreams. 

Ben je nou benieuwd hoe je je eigen slaap zou kunnen verbeteren? Luister dan deze podcast. In deze podcast legt slaapexpert Michael Breus uit wat je eraan kunt doen om beter te slapen.