Wat is yin yoga en hoe beoefen je het?

Wat is yin yoga en hoe beoefen je het? - My-Moments.nl

Veel van de yoga die wordt beoefend staat bekend als ‘yang’ yoga. Hieronder vallen yogavormen als power yoga, ashtanga yoga en vinyasa yoga. In dit artikel gaan we het hebben over de tegenovergestelde vorm, yin yoga. We vertellen wat het is, welke gezondheidsvoordelen er zijn en hoe je thuis zelf yin yoga beoefent.

Wat is yin yoga?

Bij yang yoga gaat het vooral om de focus op je spieren, bij yin yoga gaat het om de dieperliggende bindweefsels. Denk hierbij aan je botten, gewrichten en banden. Yin yoga is een langzamere en meer meditatieve vorm van yoga. Op deze manier train je je lichaam, maar dus ook je mind. De beoefening van yin yoga is gebaseerd op oude Chinese filosofieën. Door het rekken en strekken open je veel meer van je lichaam en hef je alle blokkades op. Qua werking lijkt yin yoga heel erg op acupunctuur. Het doel is om helemaal tot rust te komen en de aandacht te leggen op gewrichten als je heupen en ruggenwervel.

Waar is yin yoga goed voor?

Yin yoga heeft een aantal grote voordelen met betrekking tot de gezondheid. Ten eerste wordt het bindweefsel langer. Hierdoor versterk je gehele lichaam. Je bindweefsel wordt goed belast en blijft daardoor goed elastisch. Dit leidt weer tot een flexibeler lichaam. Door het beoefenen van yin yoga blijven ook je banden en gewrichten goed soepel. Hiernaast zorgt yin yoga ervoor dat alle delen van het lichaam genoeg zuurstof krijgt, dit is goed voor de bloedsomloop.

Hoe beoefen je yin yoga?

Yin yoga wordt niet beoefend in een verwarmde kamer, dus is het gemakkelijk te beoefenen, overal op ieder moment. Het belangrijkste is dat je de poses voor langere tijd vasthoudt. De poses zelf zijn voornamelijk zittend, omdat je spieren zelf volledig ontspannen moeten zijn. Als je in een pose zit is het belangrijk dat je zo min mogelijk beweegt, probeer te voorkomen dat je gaat draaien of bewegen. Verder is het heel belangrijk goed je ademhaling onder controle te hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat je gefocust bent en de wat lastigere poses makkelijker te doen zijn. Wellicht klinkt dit allemaal een beetje vreemd, daarom hebben we een lijstje met YouTube-video’s gemaakt speciaal voor de beginnende yin yoga beoefenaar.

Korte afsluiter

Yin yoga is niet de typische yogavorm waar het zweet over je armen stroomt. Maar dat betekent niet dat het geen sport oefening is. Dus de volgende keer als je ergens een half uurtje de tijd heb, probeer eens yin yoga, het zal je waarschijnlijk een heel ander idee van yoga geven. Ben je geïnteresseerd in verdere informatie over yin yoga? Bekijk dan vooral onderstaande bronnen!