Yoga voor beginners; 7 tips

Yoga voor beginners; 7 tips - My-Moments.nl

Yoga, door sommigen aangeprijsd als een heilige bezigheid. Helaas haken veel mensen in het begin af, om vele verschillende redenen. Daarom dit artikel, met tips voor de beginner, om te voorkomen dat ook jij vroegtijdig opgeeft!

Yogatip 1: Gebruik een app of video

Voor beginners is het vaak erg moeilijk om te bepalen wat je precies moet doen en op welke manier. Gelukkig leven we in de tijd van het internet en zijn er dus allerlei hulpmiddelen voor te vinden. Hieronder hebben wij een lijstje met verschillende apps en video’s voor je gemaakt.

Apps

  • Yoga met Evy, met deze app kun je lespakketten aanschaffen, voor de beginner, maar ook voor de ervaren Yogi.
  • Pocket Yoga, het doel van deze app is om je op alle locaties yoga te kunnen laten beoefen, zowel geschikt voor de beginner als de ervaren yoga beoefenaar.
  • Daily Yoga, met meer dan 50 miljoen gebruikers is deze app zeer geschikt voor yoga beoefenaars. Ontdek meer over yoga, en jezelf en gebruik de Daily Yoga app.

Video’s

Yogatip 2: Accepteer de grenzen van je lichaam

Niet ieder lichaam is hetzelfde, en daarom is het belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Doe niets waarbij je je oncomfortabel voelt en stop wanneer je ergens een pijntje voelt. Houd ook rekening met speciale omstandigheden. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap niet alle poses doen en ook bij blessures moet je rekening houden met de oefeningen.

Yogatip 3: Let op je ademhaling

Bij yoga gaat het vooral om het vinden van een diepere connectie tussen je mind en lichaam. Een goede ademhaling kan hier heel goed bij helpen. Probeer je ademhaling onder controle te houden en probeer te relaxen. Het is niet gemakkelijk om je ademhaling goed te controleren, maar na een tijdje ga je het vanzelf onder de knie krijgen.

Yogatip 4: Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is belangrijk om te kijken naar je eigen progressie, en niet naar die van anderen. Er zullen altijd mensen zijn die meer ervaring hebben dan jij, maar dat is niet erg. Yoga is geen wedstrijd! Waardeer de progressie die je eigen lichaam maakt en laat die progressie niet stagneren. Daag je lichaam telkens weer uit!

Yogatip 5: Eet of drink niet vooraf

Aangezien je met yoga veel beweegt en in niet al te gewone posities terecht komt, kan het erg vervelend zijn als je net daarvoor stevig hebt gegeten of een fles water hebt gedronken. Probeer daarom een of twee uur van te voren niets meer te eten en slechts kleine beetjes water te drinken. Op deze manier zal je tijdens het beoefenen geen last hebben van een volle maag.

Yogatip 6: Draag comfortabele kleding

Tijdens de yoga sessies zul je jezelf in allerlei richtingen buigen en strekken, waardoor comfortabele kleding een absolute must is. Zorg voor kleding die enigszins wijd is en je niet belemmerd in al je bewegingen. Niets is namelijk vervelender als kleding dat op allerlei plaatsen knelt of irriteert.

Yogatip 7: Sluit je aan bij een groep(je)

Ben je iemand die niet zo snel in de woonkamer een matje neerlegt? Dan is wellicht een yogaklasje iets voor jou. Het is veel makkelijker en plezieriger om yoga te leren met andere beginners en een ervaren leraar. Op deze manier zie je dat iedereen moeite heeft met bepaalde poses en is er een behulpzame leraar die je nog veel meer tips en tricks zou kunnen geven.

Korte afsluiter

We hopen je genoeg tips te hebben gegeven om yoga een (nog) leukere bezigheid te laten zijn. Houd vooral in je achterhoofd dat het belangrijk is om naar je eigen lichaam te luisteren en je niet teveel aan te trekken van wat anderen allemaal kunnen. Als je geïnteresseerd bent in nog meer tips, bekijk dan vooral onderstaande artikelen eens goed.