Mediteren voor beginners; 7 tips

Mediteren voor beginners; 7 tips - Moments Nederland

Dus jij overweegt om te starten met mediteren? Goede zet ;). Mediteren brengt veel voordelen voor je innerlijke rust. Alleen kan het soms overweldigend zijn om ermee te beginnen. Om je het wat makkelijker te maken hebben wij een overzicht met zeven tips gemaakt. Dit zal de eerste stappen in het mediteren een stuk leuker maken. Ben je ook geïnteresseerd in de voordelen die meditatie heeft? Lees dan ons artikel dat 7 voordelen van mediteren aansnijdt.

Tip 1: Bedenk goed wat meditatie jou zou kunnen brengen

Mediteren kan heel lastig zijn, maar alleen als je het jezelf lastig maakt. Mediteren is geen magische bezigheid, al wordt het door velen wel zo overgebracht. Verwacht er dus vooral niet teveel van. In het begin moet het mediteren vooral een moment van bezinning en rust zijn. Simpelweg is het gewoon een momentje voor jezelf. Hiernaast zou meditatie kunnen helpen bij stress, slaapproblemen, hoge bloeddruk en pijn.

Tip 2: Zoek een rustige plek op en comfortabele positie

Rust is een van de meest belangrijke factoren tijdens het mediteren. Zoek als je gaat mediteren een rustige plaats op waar je niet gestoord zal worden. In welke houding je het beste kan mediteren? Dit is voor iedereen verschillend, je kunt staand, zittend, liggend of zelfs lopend mediteren. Doe gewoon wat je zelf het prettigste vindt, op deze manier maak je het voor jezelf een stuk leuker.

Tip 3: Gebruik een app of video

Tijd inschatten tijdens het mediteren is onbegonnen werk. Soms ben je ervan overtuigd al een kwartier bezig te zijn, maar is het eigenlijk slechts een paar minuten. Om het een stuk makkelijker voor jezelf te maken, is het makkelijk een bijpassende YouTube video erbij te zoeken of een van de vele meditatie apps te downloaden. Om het wat makkelijker te maken voor je hebben we een lijstje gemaakt met apps en YouTube-video’s die je zou kunnen gebruiken.

Apps:

  • Headspace, deze app is perfect voor de beginner. Leer de basis van mediteren en blijf jezelf verbeteren.
  • Calm, deze app helpt je niet alleen bij meditatie. Ook helpt het je slaap te verbeteren, stress te verminderen en je focus te verbeteren.
  • Breathing app, deze app helpt je je ademhaling goed onder controle te houden. Zowel geschikt voor de beginner als voor de expert.

YouTube-video’s:

Tip 4: Maak er een gewoonte van

Meditatie werkt het beste als je er een gewoonte van maakt. Of dit nou dagelijks, om de dag of een keer per week is, maakt in het begin eigenlijk niet zo uit. Wat wel belangrijk, en handig, is, is het iedere keer op hetzelfde moment te doen. Doe het bijvoorbeeld als je net uit bed komt of wanneer je uit je werk komt. Ben je iemand die snel iets vergeet? Zet het in je agenda! Op deze manier weet je zeker dat je er tijd voor hebt en zul je het zeker niet vergeten.

Tip 5: Concentreer je op je ademhaling

Veel beginners weten niet goed wat te doen tijdens het mediteren. Het makkelijkste is om goed te letten op je ademhaling. Dit kun je op heel veel verschillende manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld je uitademingen tellen of let je op de manier van ademhalen. Het belangrijkste is dat je je concentreert, zodat je helemaal tot rust kunt komen.

Tip 6: Het is niet erg om afgeleid te zijn

Veel mensen gaan de meditatie in met het idee hun hoofd leeg te kunnen maken. Maar eigenlijk is dit onmogelijk, vooral voor de beginner. Maar dat is prima, en allemaal niet verkeerd, bij mediteren gaat het ook om de rust en stilte, en het stilstaan bij bepaalde gedachten. Relativeer je problemen en je zult een stuk beter in je vel zitten.

Tip 7: Blijf jezelf verbeteren

Vind je het mediteren echt leuk? Probeer dan steeds vaker en steeds langer te gaan mediteren. Probeer het dagelijks te gaan doen, en probeer het op twee momenten van de dag, het beste is even ‘s ochtends en even ‘s avonds.

Korte afsluiter

Eigenlijk is mediteren heel makkelijk, maar ook erg fijn, ook voor de beginners. Zolang je doorhebt dat het niet perfect hoeft te zijn en er plezier in hebt is het al goed. Maak iedere dag wat tijd vrij en maak het vooral niet moeilijk voor jezelf.

Ben je benieuwd naar verdere informatie over mediteren voor beginners?

Dit boek bied je een mooie start.