Is groene thee gezond? 4 gezondheidsvoordelen op een rij

Is groene thee gezond? 4 gezondheidsvoordelen op een rij - My-Moments.nl

Groene thee is niet alleen heel lekker, maar ook gezond. Groene thee heeft voordelen als het aankomt op je gezondheid. Dat wil echter niet zeggen dat het de oplossing is voor gezondheidsproblemen. Wel is groene thee een verantwoorde aanvulling op een verantwoorde levensstijl.

Wat is groene thee eigenlijk?

Het is niet zo dat groene thee wordt gemaakt van een andere theeplant. Sterker nog, elke thee wordt is afkomstig van dezelfde plant, de Camellia Sinensis. Het bereidingsproces van de theeblaadjes zegt wél wat over de theesoort. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop de bladeren worden gefermenteerd. Groene theeblaadjes ondergaan dit fermentatieproces niet. Anders dan dat dit bij zwarte thee het geval is, worden de jonge bladeren van groene thee gestoomd.

Daardoor behouden de bladeren hun oorspronkelijke kleur. Nadat ze zijn behandeld met stoom worden ze gerold en gedroogd. Ook het bereidingsproces van groene thee is anders dan bij veel andere theesoorten. Bij voorkeur laat je het gekookte water eerst afkoelen tot 70 graden waarna je de thee laat trekken. Laat je gedroogde groene thee trekken in te heet water, dan kun je te maken krijgen met een bittere nasmaak.

Groene thee is gezond maar biedt geen oplossing bij gezondheidsproblemen

Dat deze theesoort gezond en goed voor je is staat buiten kijf. Maar biedt deze drank ook een oplossing bij gezondheidsproblemen? Nee, groene thee is geen wonderdrankje. Wel voorziet het je van een aantal gezondheidsvoordelen die een positief effect hebben op ons lichaam. Je kunt groene thee dan ook prima toevoegen aan een gezonde levensstijl en een verantwoord eetpatroon. Thee bevat namelijk geen suikers of vet maar wel belangrijke antioxidanten. Deze heeft ons lichaam nodig om schadelijke chemicaliën af te kunnen voeren.

We hebben een aantal bewezen groene thee voordelen voor je op een rij gezet. Natuurlijk vertellen we je ook welk effect dit drankje heeft op ons lichaam: 

Verbeteren van de hersenfunctie

Groene thee bevat cafeïne. Dit stofje stimuleert de hersenfunctie waardoor we niet alleen alerter zijn, maar ons ook beter kunnen concentreren. Ook ons geheugen en reactievermogen verbeterd. Dat wordt veroorzaakt doordat de aanwezige cafeïne het aantal neurotransmitters in onze hersenen verhoogt. In combinatie met het stimulerende aminozuur L-theanine, kun je door het drinken van groene thee de hersenfunctie verbeteren. Omdat de dosis cafeïne in deze theesoort aanzienlijk lager is vergeleken met koffie, ondervind je geen nadelige effecten zoals bijvoorbeeld rusteloosheid of een opgejaagd gevoel.

Groene thee stimuleert de vetverbranding

In combinatie met een gezonde levensstijl én voldoende beweging, kan groene thee de vetverbranding stimuleren. Dat wordt mede veroorzaakt door de aanwezige cafeïne in groene thee. Dit stofje haalt vetzuren uit het vetweefsel waarna ons lichaam dit kan gebruiken als energiebron. Bijvoorbeeld tijdens lichamelijke inspanningen. Gewicht verliezen en vet verbranden met groene thee is dus mogelijk, maar wél in combinatie met een gezond beweeg- en eetpatroon.

Voorkomt een slechte adem en verbetert de mondgezondheid

Een feitje dat je misschien nog niet wist over de gezondheidsvoordelen van groene thee. Studies hebben namelijk aangetoond dat het drinken van groene thee de gezondheid van de mond bevorderd. Ook voorkomt deze theesoort een slechte adem welke wordt veroorzaakt door bacteriegroei in de mond. Als vanzelfsprekend is groene thee geen oplossing voor eventuele onderliggende aandoeningen.

Hierbij kun je denken aan een slechte adem welke wordt veroorzaakt door een keelontsteking of ontstoken kies. Wel is het zo dat de aanwezigheid van catechinen in groene thee de aanmaak van mondbacteriën verminderd. Deze streptokokken kunnen infecties, tandbederf én een slechte mondgeur tot gevolg hebben. Groene thee drinken werkt dus alleen preventief en ter voorkoming van. Raadpleeg bij mondklachten altijd een medicus zoals een huisarts of tandarts.

Verminderd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten

Groene thee kent nog een aantal voordelen. Het houdt de bloedsuikerspiegel namelijk in balans en kan deze mogelijk zelfs verlagen. Groene thee bevat van nature geen suiker. Om optimaal te kunnen profiteren van deze gezondheidsvoordelen, moet de thee wel puur en zonder toegevoegde suikers gedronken worden. Door groene thee toe te voegen aan je eet- en drinkgewoonten, kun je het risico op diabetes type 2 met wel 40% verminderen.

In de voorkoming van hart- en vaatziekten ligt dit percentage op ruim 30% als je regelmatig groene thee drinkt. Het drankje heeft namelijk een positief effect op het verlagen van het LDL cholesterol in ons bloed. Houdt altijd in gedachte dat groene thee geen oplossing is voor dergelijke aandoeningen maar je op de lange termijn wel kan beschermen tegen een verhoogd risico.

Het drinken van groene thee als aanvulling op een gezond leefpatroon

Naast de bovenstaande gezondheidsvoordelen zorgt groene thee ook voor een goede hydratatie van het lichaam én draagt het bij aan het verminderen van het risico op ernstige aandoeningen. Hierbij kun je denken aan diverse vormen van kanker, beroertes en hartinfarcten. Groene thee drinken is een goede aanvulling op een verantwoorde en gezonde levensstijl.

Lekkere groene thee recepten voor de zomer én winter

Laten we ook niet vergeten dat groene thee ook vooral erg lekker is. De milde smaak werkt prima als een dorstlesser op warme dagen. Je kunt deze thee namelijk warm drinken, maar ook koud. Heerlijk verfrissend met een blokje ijs of een schijfje citroen. Zo maak je zelf eenvoudig een gezonde ice tea op basis van groene thee. Wil je echt iets bijzonders op tafel zetten? Maak dan jouw eigen groene thee cocktail. Laat de groene thee trekken en afkoelen waarna je deze mengt met bruisend mineraalwater. Voeg wat verse muntblaadjes, limoen en gember toe voor een frisse sensatie. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een klassieke kop groene thee. Zo geniet je elke dag van een gezond ontspanningsmoment voor jezelf.