Kruidenthee en zwanger: kan dit?

Kruidenthee en zwanger: kan dit? - Moments Nederland

Groene thee, zwarte thee, kruidenthee en vruchtenthee; tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende theesoorten. Maar welke van deze theesoorten zijn veilig om te drinken tijdens de zwangerschap? In dit artikel vertellen we je of kruidenthee een goede keuze is tijdens de zwangerschap.

Wat is kruidenthee?

Kruidenthee, ook wel tisane genoemd is eigenlijk een kruidenaftreksel en geen theesoort. Er zijn heel veel verschillende soorten kruidenthee, voornamelijk omdat er veel mee gevarieerd kan worden. Bekende voorbeelden van kruidenthee zijn: munt thee en kamille thee, maar ook rooibos thee en brandnetel thee zijn erg populair.  

Theïne in kruidenthee

Theïne, ook wel cafeïne genoemd, is een stofje dat zich bevindt in de theeblaadjes van de theeplant. Dit stofje zorgt ervoor dat je je energiek voelt, maar ook je concentratie- en prestatievermogen neemt ervan toe. Helaas is theïne niet goed voor je baby. De theïne komt in je bloed terecht, wat de ontwikkeling van de baby doet verminderen. Gelukkig bevat kruidenthee nauwelijks tot geen theïne, omdat de theïne zich bevindt in de theeblaadjes, en kruidenthee wordt niet gemaakt van theeblaadjes.

Kan kruidenthee tijdens zwangerschap?

Kruidenthee is een theesoort die heel goed te drinken is tijdens de zwangerschap. Kruidenthee bevat nauwelijks cafeïne en is daarom vrijwel onbeperkt te drinken. Wel is er iets waar je op moet letten bij kruidenthee. Er zijn een aantal kruiden die je beter kunt laten staan tijdens de zwangerschap. Deze kruiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van de baby. Dit zijn de kruiden die je moet vermijden: anijs, basilicum, bergamot, dragon, fenegriek, kaneel, kava kava, nootmuskaat, peper, piment, sassafras, venkelzaad en zoethout. Probeer deze kruiden dus te vermijden tijdens je zwangerschap, zowel in de thee als op een andere manier. 

Moments heeft een aantal soorten kruidenthee die goed te drinken zijn tijdens de zwangerschap. Deze soorten bevatten allemaal veilige kruiden: