Wat is zwarte thee?

Wat is zwarte thee? - Moments Nederland

Zwarte thee wordt veel gedronken over de hele wereld. Veel mensen houden van een lekker kopje zwarte thee. Deze thee heeft een rijke historie en een heerlijke volle smaak. We brengen je graag wat feitjes bij over zwarte thee in dit artikel.

Basis van zwarte thee

Zwarte thee wordt gemaakt van de blaadjes van de Camellia sinensis; bij ons ook wel bekend als de theeplant. Ook bij de productie van witte thee, oolong, pu-erh en groene thee worden de blaadjes van de theeplant gebruikt. Deze soorten worden echt gezien als theesoorten, omdat ze gemaakt zijn van de theeplant. Alle andere soorten thee zijn gemaakt door blaadjes, stengels, bloemen en wortels te gebruiken. Dit zijn de welbekende kruidentheeën. 

Herkomst van zwarte thee

Er zijn twee belangrijke versies van de theeplant die gebruikt worden voor de productie van zwarte thee. De eerste is de C. sinensis var. sinensis en de tweede is de C. sinensis var. assamica. Laatstgenoemde wordt vrijwel alleen gebruikt voor de productie van zwarte thee. 

De theeplant groeit het beste in wat koelere klimaten met een aardige hoeveelheid regenval. De planten hebben een ietswat zure bodem nodig en groeien het beste op hoogte. 

Er zijn tientallen landen die zwarte thee produceren. Vooral de landen India, Sri Lanka, China, Kenia en Indonesië hebben een groot aandeel in de totale theeproductie. Veel theesoorten worden beoordeeld op de regio waar ze vandaan komen. Zo staat India bekend om hun soorten zwarte thee, bijvoorbeeld Assam en Darjeeling. Sri Lanka staat bekend om de Ceylon thee. Ceylon is de oude naam van Sri Lanka. De verschillende soorten ondergronden waar de planten op groeien, geven een specifieke smaak aan de thee.

Oogst van zwarte thee

De theeplant moet een leeftijd van drie jaar bereiken voordat deze voor het eerst geoogst kan worden. De meeste thee wordt met de hand geoogst. Hierdoor blijven de blaadjes intact en is de kwaliteit beter. Ongeveer twee keer per jaar kan de plant geplukt worden, maar tussendoor worden de planten regelmatig getopt. Hierdoor ontstaat er nieuwe groei. Wanneer de thee geplukt is begint het proces van oxidatie. 

Productie van zwarte thee

Om te beginnen worden de vers geplukte blaadjes van de theeplant in direct zonlicht gelegd. De theeblaadjes liggen op grote bamboe matten. Vervolgens worden de theeblaadjes gerold. Door ze te rollen zal het vocht eruit gaan en zullen de enzymen reageren met zuurstof. De volgende stap is het oxideren; hierdoor worden de theeblaadjes donker bruin. Als de blaadjes niet oxideren zullen ze groen blijven en op die manier komt groene thee tot stand. De laatste stap is het drogen van de geoxideerde blaadjes. Hierbij worden sommige blaadjes gestoomd en andere geroosterd.

Gezondheidsvoordelen zwarte thee

Zwarte thee wordt al vanuit een ver verleden gebruikt in de traditionele geneeskunde om verschillende aandoeningen te verhelpen. In de Westerse wereld wordt thee gedronken bij een verkoudheid of tegen de griep. Er zitten een aantal gezondheidsvoordelen aan het drinken van zwarte thee. Wij gaan hieronder in op de belangrijkste.

Hart en vaten

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat zwarte thee het hart kan beschermen. Door het drinken van zwarte thee blijven je bloedvaten goed open en loopt de bloedtoevoer naar het hart goed. Daarnaast kan het helpend zijn wanneer er sprake is van een te hoge bloeddruk en kan het de kans verlagen op een beroerte en hoge cholesterolwaarden. 

Afvallen

In zwarte thee zit een aminozuur genaamd I-theanine. Dit aminozuur verhindert de opname van cafeïne, waardoor men een energieboost krijgt van de cafeïne die zich in de zwarte thee bevindt. Door deze energieboost verbrand het lichaam meer calorieën en kan het dus heel behulpzaam zijn tijdens het afvalproces.

Gezondheidsnadelen zwarte thee

Naast al deze voordelen heeft zwarte thee helaas ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel is de hoeveelheid cafeïne dat zwarte thee bevat. Gemiddeld bevat een kopje zwarte thee zo’n 50 milligram aan cafeïne. Hierdoor raden experts aan niet meer dan zes kopjes zwarte thee per dag te drinken. 

Cafeïne kan zorgen voor hoofdpijn, moeite met slapen, buikpijn en het wordt ook afgeraden tijdens de zwangerschap. Voor meer informatie over thee tijdens de zwangerschap, verwijzen wij je graag naar een ander artikel.

Soorten zwarte thee

Zwarte thee wordt voornamelijk verbouwd in China en India. De bekendste zwarte theesoorten komen uit India, maar ook Sri Lanka staat ook erg bekend om haar Ceylon thee. 

Indiase zwarte thee

Na China is India de grootste exporteur van zwarte thee. India heeft een aantal bekende zwarte thee soorten. Wij gaan hieronder in op de twee bekendste soorten.

Darjeeling

Darjeeling thee is een zwarte theesoort die in India geteeld wordt. De thee heeft een notige smaak, maar smaakt ook enigszins fruitig en bloemig. Wat Darjeeling zo uniek maakt is zijn onderscheidende muskaatsmaak.

Assam

Deze theesoort wordt geteeld rondom de voeten van de bergen in de Himalaya in de Assam regio in India. De Assam thee heeft niet alleen een rijke smaak; ook de geur van de thee is heerlijk!

Chinese zwarte thee

China is de grootste exporteur van thee, en dus ook van zwarte thee. Net als in India zijn er ook in China een aantal bekende zwarte theesoorten. Hieronder gaan we in op twee heerlijke soorten.

Lapsang Souchong

Deze theesoort is één van de meest bijzondere op het gebied van zwarte thee. Deze soort is inheems aan China en het hele proces wordt met de hand gedaan. Er komen geen machines aan te pas. De Lapsang Souchong wordt ook wel de whisky onder zwarte thee genoemd. De thee heeft een rokerige smaak en heeft ook iets van tabak weg.

Keemum

Deze theesoort is het tegenovergestelde van de Lapsang Souchong. Deze Chinese zwarte thee is licht van smaak en heeft fruitige smaken. Vaak wordt de Keemum omschreven als een smaak die lijkt op ongezoete chocolade.

Onze zwarte thee

Wij hebben een drietal heerlijke zwarte theeën, dit zijn: