Zwarte thee en zwanger: mag dit?

Zwarte thee en zwanger: mag dit? - Moments Nederland

Tegenwoordig zijn er zóveel verschillende theesoorten met zóveel verschillende ingrediënten. Maar welke van deze theesoorten zijn veilig om te drinken tijdens de zwangerschap? In dit artikel vertellen we of zwarte thee een goede keuze is tijdens de zwangerschap.

Wat is zwarte thee?

Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant ‘Camellia Sinensis’., Deze plant wordt ook gebruikt voor de productie van groene thee. De manier van verwerking van de theeblaadjes zorgt voor het verschil tussen zwarte thee en groene thee. Bij de productie van zwarte thee worden de theeblaadjes lang blootgesteld aan zuurstof en daarna verhit. In tegenstelling tot groene thee; deze wordt direct verhit. Tegenwoordig zijn er vele varianten zwarte thee, maar deze komen allemaal van dezelfde plantensoort.

Theïne in zwarte thee

Theïne, ofwel cafeïne, bevindt zich in de blaadjes van de theeplant. Theïne is een stofje dat je concentratie- en prestatievermogen kan doen verbeteren, maar kan ook bijdragen aan een lekker energiek gevoel. Helaas is theïne niet gezond voor de baby. De theïne komt via het bloed terecht in de placenta en via de placenta wordt het doorgegeven aan de baby. Dit kan de ontwikkeling van de baby doen verminderen.

Kan zwarte thee tijdens de zwangerschap?

In principe kun je zwarte thee tijdens de zwangerschap drinken, maar dan met mate.Tijdens de zwangerschap wordt maximaal 200 mg cafeïne/theïne, per dag aangeraden. Een kopje zwarte thee bevat gemiddeld zo’n 50 mg cafeïne. Het is dus beter niet meer dan vier koppen zwarte thee per dag te nemen. Houd hierbij wel rekening met andere voedingsmiddelen die mogelijk ook cafeïne bevatten.

Moments heeft een aantal soorten zwarte thee die goed te drinken zijn tijdens de zwangerschap: