Theedrinken en zwanger: kan dat?

Theedrinken en zwanger: kan dat? - Moments Nederland

Al duizenden jaren drinkt men thee, en dit met een goede reden. Thee bevat polyfenolen om je hart te beschermen, antioxidanten die het risico op kanker verminderen en andere voedingsstoffen die je algehele immuunsysteem verbeteren. Wanneer je zwanger bent, is thee voor nog meer dingen goed. Zo helpt een kopje thee tegen zwangerschapsmisselijkheid en zou het zelfs kunnen zorgen voor een makkelijkere bevalling. Maar niet alle thee is veilig tijdens je zwangerschap, sommige soorten thee zouden zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Lees verder voor meer.

Soorten thee tijdens zwangerschap

Er zijn ontiegelijk veel soorten thee. Maar welke soort thee is nou veilig om te drinken tijdens de zwangerschap? In dit artikel behandelen we een aantal veel gedronken soorten thee en adviseren we wat het beste is voor de moeder en voor de baby. 

Kruidenthee tijdens zwangerschap

Kruidentheeën zijn een goede optie om het lichaam goed gehydrateerd te houden, of wanneer je een smaakje wilt toevoegen aan gewoon water. Het is erg belangrijk dat je genoeg water binnenkrijgt tijdens je zwangerschap. Je lichaam gebruikt dit water om bijvoorbeeld vruchtwater aan te maken, maar ook voor de ontwikkeling van je nog niet geboren kindje. Tevens bevatten kruidentheeën belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft tijdens de zwangerschap, zoals bijvoorbeeld: calcium, magnesium en ijzer. Moments heeft een ruim assortiment aan verschillende soorten kruidentheeën.

Rooibos thee tijdens zwangerschap

In het bijzonder is rooibos thee een hele goede kruidenthee om te drinken. In rooibos thee bevinden zich veel antioxidanten, hiernaast is rooibos thee volledig cafeïne vrij. Moments verkoopt heerlijke rooibos thee die perfect is om te drinken tijdens de zwangerschap. Andere soorten kruidenthee, zoals bijvoorbeeld gember en munt, zullen helpen wanneer je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid. Veel verloskundigen en vroedvrouwen geloven zelfs dat thee waarin frambozenblaadjes verwerkt zitten helpt bij de effectiviteit van de weeën tijdens de bevalling. Er zijn ook andere kruiden die de baarmoeder stimuleren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld komkommerkruid, anijs, venkel en engelwortel. In kleine hoeveelheden zijn deze niet schadelijk, maar veel vrouwen proberen ze toch te vermijden tijdens de zwangerschap.

Zwarte thee tijdens zwangerschap 

Over het algemeen is zwarte thee geheel veilig om te drinken tijdens je zwangerschap. Maar het is erg belangrijk om er niet te veel van te drinken. Aangeraden wordt om tijdens je zwangerschap niet meer dan vier kopjes zwarte thee per dag te nemen. Let ook goed op de hoeveelheid cafeïne, hierover later meer.

Groene thee tijdens zwangerschap

Voor groene thee geldt bijna hetzelfde als zwarte thee. Veel mensen denken dat groene thee veel gezonder is dan zwarte thee, maar dit is niet zo. Zowel groene als zwarte thee bevatten een redelijk grote hoeveelheid cafeïne. Dus ook in dit geval wordt aangeraden tijdens de zwangerschap niet meer als 4 kopjes groene thee te drinken.

Thee die je beter kunt laten staan

Maar pas op! Naast deze gezonde theesoorten zijn er ook een aantal die je beter zou kunnen laten staan. Zo is er de mogelijkheid dat de kruiden die gebruikt worden in de thee vervuild zijn. Bijvoorbeeld is er een onderzoek geweest naar verschillende soorten supermarktthee in Polen. Veel van deze Poolse supermarktthee is dezelfde als de thee die in Nederlandse supermarkten te verkrijgen valt. Uit dit onderzoek bleek dat in maar liefst 20% van de gevallen de thee aluminium bevatte. En in ruim 70% van de gevallen bevatte de thee hoeveelheden lood die schadelijk zijn voor zwangere vrouwen. Onze thee is volledig veilig en bevat geen schadelijke stoffen zoals aluminium en lood. 

Hiernaast is het belangrijk om te weten welke bijwerkingen sommige soorten thee kunnen hebben. Zo bevatten sommige soorten thee additieven die zorgen voor de houdbaarheid, maar sommige van deze additieven kunnen een laxerende werking hebben wat leidt tot extra vochtverlies. Ook in dit geval kunt u bij ons veilige thee kopen. Wij voegen geen extra dingen toe aan onze thee, waardoor deze compleet veilig is.

Bovendien zijn er ook nog bepaalde soorten kruiden die je beter niet kunt nemen tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld: anijs, basilicum, bergamot, dragon, fenegriek, kaneel, kava kava, nootmuskaat, peper, piment, sassafras, venkelzaad en zoethout. Probeer deze kruiden dus te vermijden tijdens je zwangerschap, zowel in de thee als op een andere manier.

Hiernaast zijn er bepaalde theesoorten die een grote hoeveelheid cafeïne bevatten, dit is ook niet gezond tijdens de zwangerschap. Hierover meer onderstaand.

Cafeïne tijdens zwangerschap

Eerst is het belangrijk om te weten wat cafeïne precies is. Cafeïne is een stofje dat in een aantal voedingsmiddelen zit. De meeste mensen krijgen cafeïne binnen via koffie, thee of een heerlijk stuk chocolade. Door deze producten te nuttigen komt de cafeïne in je bloed terecht en zal het je een positieve boost geven aan je concentratie- en prestatievermogen. Maar is cafeïne veilig voor jezelf en voor je toekomstige kindje?

Het wordt afgeraden om, tijdens je zwangerschap, meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Uit een onderzoek van Kaiser Permanente haar onderzoeksafdeling uit Noord-Californië is gebleken dat mensen die meer dan 200 mg cafeïne per dag binnenkregen, de kans op een miskraam dubbel zo groot was. Tevens belast cafeïne de lever, die al druk genoeg is om alle zwangerschapshormonen te kunnen verwerken. Hiernaast is een te grote hoeveelheid cafeïne niet gezond voor je baby. De cafeïne kan via het bloed terechtkomen in de placenta, waardoor het bij de baby terecht komt. De nog niet volledig ontwikkelde lever van de baby heeft problemen met het verwerken van de cafeïne, waardoor de baby problemen zou kunnen krijgen. Zo is er uit onderzoek gebleken dat baby’s gemiddeld een lager geboortegewicht hebben, ze een vertraagde groei en ontwikkeling hebben en de baby veel onrustiger kan zijn. Kortom, allemaal dingen die je zou willen voorkomen!

Relatie cafeïne met thee

Zoals al eerder benoemd bevat thee cafeïne, wel veel minder dan koffie of cola, maar nog steeds, afhangend van de soort, een aanzienlike hoeveelheid. Zowel groene, zwarte als oolongthee bevatten een grote hoeveelheid cafeïne, zo’n 40 mg per kopje thee van 125 ml. Dit betekent dat je na vier à vijf kopjes thee al op de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 200 mg per dag zit. Daarentegen bevatten de meeste soorten kruidenthee slechts een hoeveelheid van ongeveer 0.4 mg per kopje thee.

Verschil theïne en cafeïne

De cafeïne die in thee zit wordt ook vaak theïne genoemd. Cafeïne en theïne worden regelmatig als twee verschillende stoffen gezien, maar dit zijn ze niet. Er zijn geen verschillen tussen cafeïne en theïne.

Thee en zwanger: wat is het beste?

Kortom, tijdens de zwangerschap is het verstandig om de standaard groene, zwarte en oolongthee te laten staan en vooral de kruidenthee een kans te geven. Let dan wel goed op mogelijke additieven die in de thee kunnen zitten, en koop goede kwaliteit thee om mogelijk vervuilde thee te kunnen voorkomen.